top of page

СВОБОДНАТА ИГРА И ЗАЩО ТЯ Е ТОЛКОВА ВАЖНА

Актуализирано: 11.08.2021 г.


Свободната игра има огромна роля за правилното развитие на децата. И точно затова тя е неразделна част от живота на нашето Демократично училище.

Споделяме с вас думи на Питър Грей от неговата книга "Свободата да учиш", посветени на свободната игра.


"Бяхме толкова независими, имахме толкова много свобода. Но сега е направо невъзможно да дадем това на децата си. Това е една от големите ни загуби като общество". Аз бих казал, че тази загуба не е просто голяма; тя е трагична и жестока. Децата са създадени по природа да играят изследват сами, независими от възрастните.Те се нуждаят от свобода, за да да се развиват; без нея страдат. Импулсът да играеш свободно е базов, биологичен импулс. Липсата на свободна игра може да не убие физическото тяло, както би направила липсата на храна, въздух или вода например, ала убива духа и забавя умственото развитие. Свободната игра е начинът, по който децата се научават да се сприятеляват, да преодоляват страховете си, да решават проблемите си и да упражняват контрол над живота си. Това и основния начин, по който децата практикуват и придобиват физически и интелектуални умения, жизненоважни за успеха в културата, в която израстват. Нищо от това, което правим за тях - никакви играчки, никакво "качествено време", прекарано с тях, никакви специални курсове - не могат да компенсират свободата, която сме им отнели. Нещата, на които децата се научават чрез собствените си инициативи по време на свободната игра, не могат да бъдат преподадени по какъвто и да е друг начин.


Ние злоупотребяваме с границите на детската приспособимост. Принудили сме децата да съществуват в ненормална обстановка, в която се очаква да прекарват все по-голяма част от деня си под постоянно наблюдение от страна на възрастни, да седят неподвижно на чинове, да слушат и да четат за неща, които не ги интересуват и да отговарят на въпроси, които не ги вълнуват. Ние им оставяме все по-малко време и свобода да играят и изследват света и собствените си интереси....


.... Децата са биологично предразположени да движат сами своето образование.Когато им се даде свобода и средства да следват интересите си в безопасни условия, те процъфтяват и се развиват по най-различни и непредсказуеми пътища, и придобиват уменията и увереността, необходими, за да се справят с предизвикателствата на живота. В такава среда децата търсят помощ от възрастните, когато се нуждаят от нея. Няма необходимост от насилствено налагани уроци, лекции, задачи, тестове, оценки, сегрегация по възраст в класните стаи или каквито и да било други капани на стандартната ни задължителна система на школуване.


.... През последния половин век се наблюдава все по-голяма ерозия на свободата на децата да играят и съответно постоянен спад в душевното и физическо здраве на хората. Ако тази тенденция продължи, ни грози сериозна опасност в бъдеще да създадем цели поколения от възрастни, които не могат да намерят пътя си в живота.



Из " СВОБОДАТА ДА УЧИШ"

от Питър Грей

133 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page